Bilder direkt med Polaroidkameran

Polaroidkameran eller direktbildskameran som den egentligen benämns är en kamera som framkallar en bild i samma stund som den fotograferas. Det fungerar som så att man använder en speciell kassett som innehåller både film (behandlat fotopapper) som fungerar som snabbframkallningsvätska samt ett batteri. Denna teknik blev uppfunnen av en amerikan vid man Edwin Land som också grundade företaget Polaroid, därav namnet Polaroidkamera. Polaroid började tillverka dessa kameror samt dito film. Under 70-talet började också Eastman Kodak producera direktkameror men åkte dit för patentintrång av Polaroid.

Under 80-talet presenterade Fujifilm en egen teknik i asiatiska länder men lanserade senare sina kameror och passande film även på den svenska marknaden. Polaroid ansökte om konkursskydd för andra gången 2008 och slutade därefter med sin produktion av direktfilm samt direktkameror. Därefter har Impossible Project börjat producera film som passar några av Polaroids kameror. Söker man runt på Google kan man hitta återförsäljare som säljer denna film, vilket gör att man kan använda sin retrokamera och fotografera bilder som framkallas även idag.

Att få bilden direkt i handen

Direktbildskamerorna har alltid funnits som enkla och billiga varianter till kameror med mer avancerad med komplicerad konstruktion. Kvalitén på bilderna varierar såklart med dels tekniken man använder samt den del av kameran som framkallar bilden. Kvalitén kan vara bra, men själva syftet med dessa kameror är att få bilden direkt i handen. Under 2000-talet minskade efterfrågan på dessa kameror då digitalkamerorna helt erövrade marknaden. Det blev fantastiskt att kunna använda, lagra och ”framkalla” bilder digitalt vilket det också är idag.

Efter 10 år fick den klassiska direktbildskameran ett uppsving igen tack vare Fujifilm Instax. Denna kamera är liten, lätt och du kan idag köpa den för under 1000-lappen. Kamerorna finns i många olika utföranden, från billigare varianter till dem som kostar lite mer. De finns också i många roliga färger, perfekt att ha med på semestern för att ta personliga bilder som bara kommer att finnas i fysisk form. Vi är idag så vana vid att plocka upp mobilen, ta ett kort och posta på sociala medier där hela händelseförloppet bara tar några minuter. Att fotografera med direktbildskamerorna ger en helt annan känsla och det är nog tack vare detta som deras uppsving kommit.

Instagram hakade på Polaroidtrenden

2012 lanserades den app som idag har blivit en av våra största sociala medieplattformar för bild och filmdelning, självklart är det Instagram vi pratar om. Denna apps ursprungliga logotyp är till formen av den klassiska polaroidkameran med rengbågsborden framtill. Bilderna som laddades upp var alltid kvadratiska och ett retrofilter kunde lägga still. Idag har Instagram utvecklats till att kunna dela både bilder och film, bilderna kan ha olika format och loggan har blivit helt regnbågsfärgad även om den fortfarande har formen av den gamla polaroidkameran. Men denna app ihop med trenden för retro har säkert bidragit till att det har blivit populärt med denna form av direktbildskameror. Många företag säljer nyproducerade kameror i detta format. I vårt digitaliserade samhälle blir det personligt och ”här och nu” att direkt få ut en fysisk bild som inte kan delas tusentals gånger på sociala medier.