Fota och filma i 360 grader

Något som har blivit allt populärare är 360 graders foton och filmer. Vi kan se detta i datorspel där man spelar med VR glasögon eller enkla klipp på Facebook där man kan få en total överblick av en händelse med hjälp av en 360 fotografering eller filmning. Detta låter självklart väldigt komplicerat, inget som en vanlig ”Svensson” ger sig på. Men faktum är att det inte allt är speciellt svårt och att vem som helst kan testa på detta bara man har tillgång till en mobiltelefon som iPhone exempelvis.

Skapa 360 med din smartphone tack vare Google Street View

Det första du behöver göra är att ladda ner appen Gooogle Street view där du kan se både gator som Google själv fotograferat samt användares egna bilder. Här ändrar dy vyn till att bli virtuell, då blir bilden tredimensionell på grund av att du ser två tvådimensionella bilder, en för vartdera ögat. Du behöver också skapa en profil i appen för att kunna publicera dina bilder. För att starta din 360 filmning klickar du på den orangea kameraikonen och har du tagit panoramabilder tidigare så bör detta inte vara speciellt svårt. Du följer därefter den orangea punkten tills allt är fotograferat åt alla håll och publiceringsknappen blir grön.

När du publicerat bilden syns den både i appen samt på Google Maps, dock har appen inget kvalitetsfilter vilket betyder att i princip vad som helst kan publiceras. Dock kan du urskilja vilka bilder som Google själv har tagit och de som användare publicerat. När du tar den blåa lilla gubben och drar omkring på kartan så ser du Googels egna bilder som klarblåa linjer och de som blivit uppladdade av användare ser ut som ihåliga blå bollar på kartan. Dessa kallar man för Photo Sphere-bilder, vilket är en benämning som Google använder för de panoramabilder som blivit tagna av användare.

Fotografera med en riktigt 360-kamera

Tycker du att smarttelefonen inte riktigt räcker till och du vill ta det hela ett steg längre så finns ett flertal 360-kameror att köpa på marknaden. Dessa kameror kostar ungefär 200 Euro och uppåt och med dessa behöver du bara trycka på en knapp så sköter kameran resten och fotar av en hel gatumiljö. Ett tips är att fästa kameran på en pinne alternativt ett stativ för att sin egna hand inte ska hamna med i bild. Du laddar ner en applikation och på så vis kan du se genom kameralinsen och har du den fäst på en pinne behövs appen för att trycka på avtryckaren. De bilder du tar med en 360 kamera kan man via appen överföra till sin telefon och på så vis ladda upp på nätet eller Google Maps.

Filma i 360

Det finns även kameror som till exempel Theta S som filmar i 360, inte av fantastisk kvalité men ändå funktionsdugligt. Gå man upp i prisklassen så kan man däremot hitta kameror som ger ännu bättre kvalité. Dessa 360 videor kan man sedan enkelt ladda upp på exempelvis Youtube eller Facebook 360 Community.