Fotografera analogt

Idag är vi vana att fotografera digitalt, att kunna ta en obegränsad mängd bilder och att i stort sett ha oändlig möjlighet till efterbehandling. Vi är också vana att ständigt ha med oss vår mobiltelefon, kunna ta en bild och posta den på sociala medier under några minuter. Det går helt enkelt snabbt och vi har stor kontroll både under och efter att bilden tagits. Att då gå tillbaka i tiden och plocka fram den analoga kameran kan bara i sig vara en stor utmaning. I tider där det är inne med äldre ”retro” prylar så har det faktiskt blivit populärt med de analoga kamerorna. Det ger en speciell känsla jämfört med den fotografering vi är vana med nu för tiden.

Kom igång med den analoga fotograferingen

Fördelen med de analoga kamerorna ligger i att tempot kan dras ner och du för en billig peng kan få en bra kamera. Rota runt bland föräldrarnas gamla saker eller besök en loppis så kommer du med stor sannolikhet hitta en kamera som är fullt funktionsduglig. När det kommer till val av film får man ta sig en funderare om man vill ha svartvit eller färgfilm. Dagens film har bra kvalité men då varje film har sin egen karaktär så kan resultatet skilja sig en del åt. Bilderna kan ge mer kontrast, vara mjuka, neutrala eller skrikiga färger beroende på film. ISO är också viktigt och påverkar bilden och det fungerar precis som med digitala bilder, högre ISO desto grynigare bild. Färgfilm har funnits i 100 år, ändå förknippar man analogt foto med just svartvita bilder. Anledningen är troligen att den svartvita filmen både är billig samt enkel att framkalla hemma.

De olika bildformaten

De olika formaten påverkar också bilden på olika sätt. Ett stort format ger bilder med mindre korn och mer skärpa på detaljer då negativet här måste förstoras mindre. Man kan likna det med en större sensor i en digitalkamera som ger kortare skärpedjup. Arbetssätten är också olika på de olika formaten. Mellanformatet har max 15 bilder på varje rulle, de är dessutom lite större samt helt manuella vilket påverkar arbetssättet som blir långsammare och med mer eftertanke.

En småbildskamera är billig och enkel att jobba med. Detta format är det mest spridda och varje bildruta mäter 24x36mm, en standard som är densamma som dagen fullformats kameror. Detta betyder att 24 eller 36 bilder per rulle så är detta format billigt att fotografera med då det endast blir några kronor per bild om du inte väljer att framkalla själv. Formatet gör också kamerorna små och snabba att arbeta med, vilket gör dem perfekta om man vill testa på att fotografera analogt. Dock ställer det lilla formatet krav på både objektiv och scanner då negativen måste förstoras ganska mycket. Dagens film levererar såklart hög kvalité men gränser finns ändå. På ISO 400 får man ganska bra kvalité på bilder upp till 30×40 cm men större än så kan ge kornighet. Vill man åt detta som en effekt kan det däremot vara perfekt då detta brus inte kan jämföras med det digitala.